Miażdżyca jest to choroba polegająca na wysypkowym gromadzeniu się cholesterolu i innych lipidów w błonie wewnętrznej. Następnie zmiany te ulegają włóknieniu i wapnieniu. Na wysepkach miażdżycowych dochodzi do tworzenia się owrzodzeń i agregacji elementów morfotycznych krwi. Prowadzi to w efekcie do tworzenia zakrzepów.
Przyczyny rozwoju miażdżycy dokładnie nie są znane. Wiadomo jednak, że rozwojowi miażdżycy sprzyjają:
- podwyższony poziom cholesterolu
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- niewłaściwa dieta
- zaburzenia krzepnięcia krwi
- stres
- zakażenie niektórymi bakteriami rodzaju Chlamydia
Miażdżyca może prowadzić do :
- zmian niedokrwiennych w mózgu - zaburzenia psychiczne, udary
- rozwoju choroby wieńcowej i zawału serca
- powstania tętniaków aorty brzusznej i piersiowej
- zaburzeń ukrwienia kończyn dolnych (utrudnienie chodzenia, bóle niedokrwienne nóg)
Co robić aby chronić się przed miażdżycą i zapobiec jej powstaniu?
- Należy stosować dietę bogatą w owoce, warzywa i ryby, a jednocześnie ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.
- Zalecane jest leczenie zaburzeń lipidowych.
- Należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej, a także o aktywnym wypoczynku.
-
Bardzo ważna jest walka z nadwagą, a także zaprzestanie palenia tytoniu.
Ważne, aby regularnie badać swój cholesterol. Nie ma jednego wyznaczonego poziomu normy cholesterolu dla człowieka. Jego stężenie zależy od wieku, trybu prowadzonego życia: ilość wykonywanych ćwiczeń, spożywanie alkoholu, palenie papierosów i inne. Warto więc udać się do lekarza i zbadać aktualną ilość cholesterolu znajdującą się w organiźmie. Dietetyk dobierze odpowiednią dietę i rozplanuje posiłki na następne miesiące.