W schorzeniu, jakim jest osteoporoza bardzo ważna jest profilaktyka, szczególnie w przypadku kobiet, u których w rodzinie występowała osteoporoza. Dlatego też należy uzupełniać niedobory żywieniowe, wzbogacić dietę w białko, wapń oraz składniki bogate w witaminę D (znajdziemy ją w rybach oraz mleku). Warto również pamiętać o aktywności fizycznej i dostosować ją do stanu zdrowia.
Profilaktyka dotyczy przede wszystkim osób:
- które przekroczyły 60 rok życia
- u których w rodzinie wystąpiły czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę
- które chorują na przypadłości zaburzające gospodarkę wapniowo-fosforanową
- które cierpią na przewlekłe choroby układu krążenia i narządu ruchu ograniczające sprawne poruszanie się
Co jeść?
- Mleko i produkty mleczne - przyswajalność wapnia z mleka i produktów mlecznych jest dostateczna i przewyższa inne produkty spożywcze.
- Mięso - ilość wapnia zależy od jakości paszy, którą karmione były zwierzęta
- Jaja, ryby morskie
- Kapusta, koper, migdały
- Mleko, margaryna, avocado - źródło witaminy D
Na co uważać?
- Zmień tryb z siedzącego na aktywny - spaceruj, wybieraj się na wycieczki rowerowe, gimnastykuj się
- Staraj się utrzymywać prawidłową wagę odpowiednią dla Twojej płci i wieku
- Ogranicz do minimum takie używki jak: kawa, papierosy, alkohol
- Unikaj wychodzenia z domu kiedy jest ślisko
- Unikaj podnoszenia ciężkich rzeczy