Zdrowie

Osteoporoza - Profilaktyka

10.05.2017

W schorzeniu, jakim jest osteoporoza bardzo ważna jest profilaktyka, szczególnie w przypadku kobiet, u których w rodzinie występowała osteoporoza. Dlatego też należy uzupełniać niedobory żywieniowe, wzbogacić dietę w białko, wapń oraz składniki bogate w witaminę D (znajdziemy ją w rybach oraz mleku). Warto również pamiętać o aktywności fizycznej i dostosować ją do stanu zdrowia.

Profilaktyka dotyczy przede wszystkim osób:

  • które przekroczyły 60 rok życia
  • u których w rodzinie wystąpiły czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę
  • które chorują na przypadłości zaburzające gospodarkę wapniowo-fosforanową
  • które cierpią na przewlekłe choroby układu krążenia i narządu ruchu ograniczające sprawne poruszanie się

Co jeść?

  • Mleko i produkty mleczne - przyswajalność wapnia z mleka i produktów mlecznych jest dostateczna i przewyższa inne produkty spożywcze.
  • Mięso - ilość wapnia zależy od jakości paszy, którą karmione były zwierzęta
  • Jaja, ryby morskie
  • Kapusta, koper, migdały
  • Mleko, margaryna, avocado - źródło witaminy D

Na co uważać?

  • Zmień tryb z siedzącego na aktywny - spaceruj, wybieraj się na wycieczki rowerowe, gimnastykuj się
  • Staraj się utrzymywać prawidłową wagę odpowiednią dla Twojej płci i wieku
  • Ogranicz do minimum takie używki jak: kawa, papierosy, alkohol
  • Unikaj wychodzenia z domu kiedy jest ślisko
  • Unikaj podnoszenia ciężkich rzeczy