Niebezpieczeństwo jest tym większe, że nie odczuwamy działania tych promieni, a uszkodzenia oczu ujawniają się po wielu latach. Czasem jest to zaćma, degeneracja plamki żółtej, a niekiedy nawet czerniak oka. Dlatego trzeba chronić oczy przed szkodliwym działaniem słońca: nosić okulary przeciwsłoneczne z dobrym filtrem i umiarkowanie korzystać z kąpieli słonecznych. Jest to szczególnie istotne teraz, gdy więcej czasu będzie my spędzać na słońcu.
Ważne są produkty zawierające substancje hamujące powstawanie wolnych rodników. Dużo znajduje się ich w: szpinaku, brokułach, sałacie, natce pietruszki. Ale najcenniejszym sojusznikiem jest dla oczu borówka czernica (nazywana też czarną jagodą). Roślina ta zawiera aż 14 rodzajów antocyjanów ? związków zwiększających elastyczność naczyń włosowatych i uszczelniających nabłonek. Antocyjany regenerują także enzymy oka, które mogą być uszkadzane przez wolne rodniki.
Jeśli masz słaby wzrok, dużo pracujesz przy komputerze, przemęczasz oczy, możesz się wspomóc specjalnymi preparatami. Zawierają one m.in. wyciąg z owoców i liści borówki czernicy oraz inne cenne dla oczu substancje.
Luteina działa jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Organizm człowieka nie wytwarza tej substancji, dlatego trzeba ją dostarczać z jedzeniem lub w postaci preparatu. Po wchłonięciu przez organizm luteina gromadzi się głównie w plamce żółtej, czyli centralnej części siatkówki, oraz w soczewce. Jest silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami. Ale to nie wszystko: odpowiednia dawka tej substancji może nawet o 30 proc. zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy.
Zeaksantyna to drugi obok luteiny karotenoid znajdujący się w centralnej części siatkówki oka. Substancja ta chroni nie tylko przed wolnymi rodnikami, ale również przed szkodliwym dla oczu działaniem fal światła niebieskiego.
Witaminy A, E, C neutralizują wolne rodniki w tkankach, w których jest małe stężenie tlenu. Obniżona ostrość widzenia o zmroku, tzw. kurza ślepota, jest jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy A. Dostarczenie odpowiedniej dawki tej witaminy oraz beta-karotenu w wielu przypadkach poprawia wzrok. Witamina E, rozpuszczalna w tłuszczach, zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tym samym uszczelnia błony komórkowe, chroniąc kod genetyczny. Jest najsilniejszym witaminowym przeciwutleniaczem. Zapobiega utlenianiu witaminy A, neutralizuje wolne rodniki i hamuje tworzenie się toksycznych substancji ? nadtlenków tłuszczowych, złego cholesterolu itp. Uszkadzających naczynia krwionośne i inicjujących miażdżycę. Trzeci ważny antyoksydant to witamina C. Działa w środowisku wodnym komórki i w płynach międzykomórkowych. Tam unieszkodliwia wolne rodniki, m.in. także te, które powstają w reakcji z witamina E. Te trzy witaminy wzajemnie uzupełniają i wzmacniają swoje działania antyoksydacyjne.
Cynk jest mikroelementem zapewniającym dobry wzrok i zapobiegającym jego utracie związanej z wiekiem. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl