Metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej:
- BMI- wskaźnik masy ciała, powyżej 30 to już nadwaga
- pomiar grubości fałdu skórnego
- WHR- wskaźnik masy ciała, obwód brzucha na poziomie talii nie powinien przekraczać połowy pomiaru wzrostu.
Skutki otyłości to rozwój takich chorób jak:
- Cukrzyca
- Nadciśnienie tętnicze
- Choroby układu ruchu
- Choroby układu krążenia
- Zmiany zakrzepowo-zatorowe
- Choroby nerek
- Nowotwory
Przyczyny otyłości:
- spożywanie nadmiernej ilości kalorycznych pokarmów
- czynniki genetyczne - rodzinne występowanie predyspozycji do nadwagi i otyłości
- uszkodzenie (zapalenie, zmiany nowotworowe) podwzgórza (część mózgu odpowiedzialna za prawidłowe łaknienie)
- czynniki farmakologiczne - leki stosowane w chorobach psychicznych, przeciwpadaczkowe i kortykosteroidy doustne zwiększają apetyt
- zmniejszenie aktywności fizycznej związane z rozwojem cywilizacji
- zaburzenia nastroju np. stany depresyjne zwiększające apetyt
Zapobieganie i leczenie:
W przypadku leczenia otyłości najlepszą i bezpieczną metodą jest dobór niskokalorycznej diety i wysiłku fizycznego. Wszystko oczywiście powinno odbywać się pod kontrolą lekarza i dietetyka.