Dzień Ojca w Polsce po raz pierwszy obchodzony był 23 czerwca w 1965 roku. W współczesnym świecie praktycznie każdy tata jest zabiegany, zapracowany by zapewnić odpowiedni standard życia i bezpieczeństwo rodzinny. Dlatego to doskonała okazja by spędzić trochę więcej czasu ze swoimi dziećmi. W chwili obecnej ojcowie mogą korzystać z urlopu tacierzyńskiego i ojcowskiego, który pozwala nawiązać głębszą więź z dzieckiem co zaprocentuje we wzajemnej relacji w przyszłości.
Dieta
Jajko jest nieodzownym symbolem Wielkanocy
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek, zarówno w postaci kolorowych, gładkich pisanek czy wzorzystych kraszanek w święconkach oraz w potrawach na świątecznych stołach. Jajka są nieodzownym atrybutem polskiej Wielkanocy.
Magnez na stres
Brak energii, rozdrażnienie, drżenie mięśni, powiek czy ust? To zazwyczaj oznaka braku jednego z pierwiastków- magnezu. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji naszego organizmu, a jego niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji - zawału serca, czy nowotworów. Warto zatem zadbać o to, aby nasz organizm miał magnezu pod dostatkiem.
Szparagi - samo zdrowie
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają dużo witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu. Są także bogate w kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub planujących zajść w ciążę. Zalążki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej a więc wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Cenione są także jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny. Szparagi mają także właściwości oczyszczające i moczopędne gdyż działają na nerki i wątrobę.
Święta z Umiarem
Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Raz w roku można pozwolić sobie na trochę więcej, jednak nawet wówczas dieta powinna być w pełni racjonalna i bogata we wszystkie składniki odżywcze. Od nas zależy, czy poddamy się świątecznemu obżarstwu, czy będziemy bez wyrzutów sumienia delektować się różnorodnymi potrawami, które raz w roku pojawiają się na stole. Umiar i rozwaga mogą zabezpieczyć świąteczne łasuchy przed problemami gastrycznymi.
Zdrowie na talerzu
Po co jeść zupy? Zupy to cudowny wynalazek sycą, ogrzewają kiedy trzeba zaspokajają apetyt i uzupełniają braki składników odżywczych. To zupy podajemy rekonwalescentom, małym dzieciom czy osobom cierpiącym na problemy z żołądkiem. Dlaczego warto jeść zupy?
Witaminy dobre nie tylko dla dzieci
Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają zachować zdrowie, chronią przed stresem, dodają sił. Ich źródłem powinna być urozmaicona dieta.
Zasady racjonalnego żywienia
Prawidłowe żywienie polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia.
Aby prawidłowo się rozwijać i żyć w pełnym zdrowiu, powinno się codziennie spożywać żywność dostarczającą potrzebnej ilości energii oraz zawierającą około 60 różnych składników odżywczych.
Magia jagód
Naukowcy odkryli, że w tych niewielkich owocach kryje się mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy pomagających w utrzymaniu formy i zdrowia dlatego też jedzmy czarne jagody!
Czy warto jeść grzyby?
Zaczyna się sezon na kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie. Lubimy grzyby, znamy się na nich i często je zbieramy. Czy są tylko smaczne, czy również zdrowe, bogate w substancje odżywcze?