Dieta

Magnez na stres

16.12.2017

Na co działa magnez?

Magnez to pierwiastek, który przede wszystkim wpływa na nasz układ nerwowy i usprawnia pracę mózgu. Bierze też udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów ? to on warunkuje dostawę energii do poszczególnych komórek, zmniejsza ich pobudliwość, zatem ma działanie uspakajające. Poprawia pamięć i myślenie. Wpływa także na nasz układ krążenia ? jego niedobór powoduje obkurczanie się ścian naczyń krwionośnych, a co za tym idzie wzrost ciśnienia krwi.

Dodatkowo magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje nasz układ kostny i zapobiega osteoporozie. Reguluje działanie naszego układu trawiennego, oddechowego i tarczycy. Łagodzi dolegliwości związane z menstruacją. Jego niedobór może zatem wpływać na funkcjonowanie poszczególnych układów. Poza tym może powodować wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę zębów czy biegunki.

Jak dbać o odpowiedni poziom magnezu?

Największym wrogiem magnezu w organizmie jest stres. Organizm zużywa bardzo dużo tego pierwiastka, aby koić nasze nerwy. Magnez, niezbędny w procesie transportowania energii, zużywany jest przy podwyższonej aktywności fizycznej i intelektualnej. Nasz mózg jest wyjątkowo wrażliwy na niedobory energii. Dlatego obecnie ? w dobie szybkich zmian i wielu obowiązków - człowiek potrzebuje dostarczać go sobie dużo więcej niż poprzednie pokolenia.

Zalecana dzienna dawka dla kobiet to 300 mg (ciężarne ? 350 mg), a dla mężczyzn 370. Magnez można uzupełniać suplementami diety. Należy jednak pamiętać o tym, że jest wiele produktów, które zawierają go dużo, a są o wiele smaczniejsze od syntetycznej pigułki.

Magnezu możemy szukać w produktach zbożowych, warzywach strączkowych i owocach morza. Najwięcej znajdziemy go w gorzkim kakao i czekoladzie, kaszy gryczanej, białej fasoli, orzechach laskowych, płatkach owsianych, ciecierzycy, grochu, szpinaku i rybach takich jak makrela czy dorsz.

Nasz organizm najlepiej przyswaja magnez w kwaśnym środowisku oraz razem z białkiem zwierzęcym, dlatego jeśli jemy kaszę - to tylko z gulaszem. Gotowanie owoców i warzyw powoduje utratę mikro i makroelementów - w przypadku magnezu rzędu 30-75 procent, dlatego te warzywa i owoce, które można, warto jeść na surowo.

Wchłanianie magnezu utrudnia środowisko zasadowe np. soki owocowe, alkohol i nasycone kwasy tłuszczowe, zatem uważnie komponujmy zestawy obiadowe na naszych talerzach, bowiem bez odpowiedniej ilości magnezu, posiłki trudno będzie nam jeść ze spokojem.